Ons kerkgebouw: wat gebeurt er allemaal?

Zoals iedereen weet wordt er al een poosje Groot Onderhoud gepleegd aan ons kerkgebouw. Gestart met vele vrijwilligers die het slopen en strippen voor hun rekening namen. Nu gaan van lieverlee ook de aannemers aan de slag. Vanaf deze plaats op de website ga ik proberen U een beetje op de hoogte te houden van de vorderingen, want o, o, o, wat gebeurt er veel…en wat zijn er veel gemeenteleden betrokken…sommige daarvan kunnen hun bedje wel in de kerk zetten, zien we gewoon dagelijks daar bezig. Hieronder dagelijks foto’s die laten zien hoe ver we zijn.
5 mei is de laatste foto geplaatst.

Het website-team bedankt Irene Leseman voor al de mooie foto’s en bijpassende commentaren.


5 mei:
En nu is het klaar. Dit is ook de laatste dagelijkse foto. We wisten van tevoren niet wat er allemaal op ons af kwam, maar werkende weg is echt alles opgeknapt. Wat is er veel werk verzet, voornamelijk door vrijwilligers, maar wat gaf het ook een goed gevoel om met elkaar alles op te knappen. We zijn trots op het resultaat! En op de Kijkdag van 24 april zijn velen naar dat resultaat komen kijken. Voor wie het nog niet heeft gezien: kom naar de zondagse eredienst en geniet van de fijne nieuwe uitstraling van ons kerkgebouw!

4 mei:
De lessenaar, ook van het oude kerkbankenhout gemaakt, is klaar, mooi werk Ewoud!

3 mei:
De Kijkdag was goed Coronaproof georganiseerd en trok veel bezoekers.

2 mei:
Van de Hervormde Dominees die in Grootegast gewerkt hebben zijn geen foto’s, maar er is wel een mooie lijst met namen en data gemaakt. Die hangt ook in de consistorie.

1 mei:
In de werkkast hing een foto van de oude kerk die aan de Hoofdstraat stond. In een kapotte lijst. Koos Wieringa heeft er een mooie nieuwe lijst om gedaan en dat kostte niets: cadeautje voor de kerk, zei Koos! Dank je! We gaan de foto ophangen in de consistorie.

30 april:
Nog twee nieuwe planten erbij. Mooi daar achter de vleugel!

29 april:
Hepke knapt het plein (weer) op: onkruid verwijderen en vegen.

28 april:
Hoogwerker met Henk Berends erin: ook het dakje van de klokkentoren moet opgeknapt worden!

27 april:
De betonrand helemaal onderaan bij de grond is door Appie mooi grijs gemaakt. En ja, dat betekende op je knietjes helemaal de kerk rond en ook: grint wegschuiven, verven en grint weer op zijn plek terug … …

26 april:
Het gangetje bij De Deel dat naar toiletten en kelder gaat, krijgt nieuwe vloerbedekking.

25 april:
Nu de damestoiletten helemaal klaar zijn, kan daar ook goed gepoetst worden. Na tegel- en voegwerk hangt er altijd een waas over de tegels, maar die is er nu wel af!

24 april:
Keuken goed schoon maken kan wel weer, nu het gestuif in de hal klaar is. Plinten schoon maken is snel klaar, daar zat nog beschermfolie over.. 😊

23 april:
Ewoud heeft twee prachtige tafels gemaakt van het hout van de oude kerkbanken, maar ook een lessenaar…

22 april:
De zendingskastjes hebben een ander kleurtje gekregen, maar het doel blijft hetzelfde: daar kan alles in dat de diaconie verzamelt voor de zending.

21 april:
In de consistorie hingen foto’s van alle dominees van onze kerk. Die heeft henk Berends gedigitaliseerd en opnieuw geprint. Daarna heeft hij er een mooie lijst bij gemaakt. Ziet dat er niet mooi uit?

20 april:
Er moeten veeeeel stoelen in de berging, daarom is er een rek geplaatst, komt vast ook uit de schuur van Roel Kloosterman, wat die allemaal niet overal vandaan tovert….??

19 april: Er zijn twee nieuwe vazen gekocht bij Drint. Mooi in de okergele kleur die ook in de kerk is gebruikt. Er is vanaf nu altijd ook een vaas bij Drint. Maken ze daarin mooi passend het boeket en de chauffeur levert dan de volle vaas af en neemt de lege vaas weer mee. Dat is tenminste de bedoeling, even afwachten of het gaat werken?

18 april:
Nog even een vervelend klusje dat Henk van Oosten oppakt: stuk vloer uithakken, zodat de nieuwe schoonloopmat er straks goed in past.

17 april:
Albert Krijthe gaat aan de slag met het plafond in zaal 3. Is opnieuw gestuukt, moet nu geverfd worden.

16 april:
De nieuwe vleugel is afgeleverd, eindelijk dan toch… Jelle Geert gaat direct even spelen natuurlijk…

15 april:
Er is een nieuwe lamp gemaakt voor de consistorie: metalen ring met daarin de tiengeboden gegraveerd en een ring van Ledverlichting. Het idee is van Henk Berends, unieke lamp dus…

14 april:
Ale en Wim maken een bar-blad voor de open keuken van De Deel.

13 april:
De damestoiletten zijn opnieuw betegeld.

12 april:
De discolampen worden ook van een dikke laag stof ontdaan…

11 april:
De kast waar alle cd’s en tekstboekjes voor het muziekuurtje in staan, wordt wit gemaakt, mooi passend bij de rest in dat hoekje van de consistorie.

10 april:
De geboorte- en overlijdensrollen hangen ook weer, niet meer achteraan in de kerk, maar vooraan  bij de uitgang naar de fietsenstalling.

9 april:
De nieuwe kussentjes zijn klaar! En er is intussen door Engbert een kast voor gemaakt, die weer geverfd is door Appie en inmiddels achterin de kerk staat… Wij mogen ons gelukkig prijzen met al die handige vrijwilligers!

8 april:
De stukadoor komt het gipsplafond stuken in zaal 3.

7 april:
Plinten in de keuken maken.

6 april:
Deurdrangers maken.

5 april:
Beide nieuwe tafels staan op het Liturgisch Centrum bij de Paasdiensten. Mooi!

4 april:
Zelfs de kluis in de consistorie wordt schoon gemaakt en opgeruimd….

3 april:
Koorstoelen in elkaar zetten, zien er een stuk beter uit als voorheen!

2 april:
Ewoud en Niek leggen de laatste hand aan de twee tafels voor op het liturgisch centrum.

1 april:
Twee mooie grote planten gekocht bij de fa. Drint. Zit ook een watergevensysteempje in: als het streepje op rood staat, water geven, handig!

31 maart:
Inbouwreservoirs geplaatst. Nu mooie ombouw maken, kan Wim wel…😊

30 maart:
En alwéér leidingen uitfrezen, wat een herrie…!

29 maart:
Betsy Katerberg maakt nieuwe kussentjes voor in de kerkzaal, van allemaal vrolijke blauwe stoffen.

28 maart:
Zo mooi is de hal geworden!

27 maart:
Dachten we bijna klaar te zijn komt er toch nog een klusje bij…maar als we het nu niet doen, komt het er niet meer van?  In De Deel wordt gestart met het maken van een open keuken. Dus deur en kozijn eruit en ook een halve muur eruit.

26 maart:
Het knielbankje is door Anne Boerema voorzien van nieuwe stof, dezelfde stof als op de stoelen in de kerkzaal.

25 maart:
Ik denk Tjeerd, dat ze tegen jou zeggen dat jij de beste mol van allemaal bent, anders ging je toch niet wéér in modderpak onder de grond??

24 maart:
Afgelopen zondag was de eerste dienst vanuit de kerkzaal, nog zonder publiek, toch een beetje spannend…doet alles het zoals we bedacht hadden?

23 maart:
De Deel wordt geverfd en wordt ineens een mooie ruime zaal…

22 maart:
De kerkzaal, de galerij en de hal moeten opnieuw goed schoon gemaakt worden, want de vieringen zijn vanaf 28 maart weer vanuit de kerkzaal. Met 30 kerkgangers. En ja, die dame van de foto’s moet ook maar eens even de handjes laten wapperen??

21 maart:
Er heeft een ventilator in de muur gezeten, dat gat moet nog even netjes dicht gemaakt worden.

20 maart:
Buitenom wordt opgeknapt. Eerder werd alle glas al uit het grind gehaald, nu wordt stevig geveegd helemaal om de kerk heen.

19 maart:
Er wordt regelmatig iets lekkers gebracht voor alle vrijwilligers, cake taart, koek, mandarijnen, paaseitjes, heerlijk! Voor de taart hebben we een hofleverancier: Henk en Willy Postma!

18 maart:
De poten van de koorstoelen worden ook opgeknapt. En tegelijkertijd worden alle rode stoelen gesopt en gezogen. Is hard nodig na al dat breken en boren en bouwen..

 

Dit hebben we al eens eerder gezien, hele rijen met zittingen en rugleuningen van de galerijstoeltjes, nu zijn het hele rijen met zittingen en rugleuningen van de koorstoelen; worden uiteraard ook als nieuw, chapeau!

17 maart:
Het kastje in de hal waar bijbels en liedboeken in komen te liggen, krijgt een mooi kleurtje, evenals de spiegels in de hal.

16 maart:
De berging voor alle materialen van kinderkerk, kinderoppas en jeugd is klaar: alles uitgezocht, schoongemaakt en in bakken gedaan, mooi overzichtelijk zo.

15 maart:
De nieuwe stoelen zijn binnen!

14 maart:
Stucwerk van het plafond van zaal 3 kwam weer naar beneden, tegenvallertje. Dan maar gipsplaten ertegenaan. Gelukkig is er een materiaallift geregeld, want het zijn grote gipsplaten.

13 maart:
Moeten we straks in de fietsenstalling zitten??? Nee, hoor, deze banken zijn waarschijnlijk over. Misschien moet er nog één naar Ewoud want die is tafels voor op het liturgisch centrum aan het maken van het hout van de banken. En de andere banken kunnen verkocht worden.

12 maart:
Het grind stofzuigen??? Jawel, want er lag overal glas tussen!

11 maart:
Ook bij de organist boven moet de vloerbedekking eruit en vervangen worden.

10 maart:
Er is voor de vrijwilligers altijd ontbijtkoek bij de koffie of de thee. Regelmatig is er cake of andere koek, gekocht of gebakken door gemeenteleden. Vandaag bracht Trienke mandarijnen, lekker! De een na de ander nam een mandarijntje tussendoor…

9 maart:
Die regietafel ziet er professioneel uit. Fijn voor hen die er straks mee gaan werken. In beeld en geluid aanpassen en verbeteren en testen zitten ook heeeel veeeel uren, of niet Wisse? Henk? Menno?

8 maart:
De oude koorstoelen worden ook weer opgeknapt. Schuren, schuren, schuren en lakken.

7 maart:
Er zijn ook overal nieuwe gordijnen opgehangen.

6 maart:
Er is rondom de kerk ook nog wat straatwerk. En natuurlijk gebeurt dat ook weer door een vrijwilliger… hoelang zijn die vrijwilligers al bezig… dagen, weken, maanden… die kun je nooit genoeg bedanken… super!

5 maart:
Banken opnieuw bevestigen aan de vloer.

4 maart:
Op het dak ligt allemaal bouw-rommel, dat moet opgeruimd worden!

3 maart:
In de hal wordt een stuk van de vloer uitgehakt, zodat de nieuwe schoonloopmat daar straks goed in ligt.

2 maart:
De banken komen vanuit de herberg weer terug in de kerk. En dan begint het passen en meten want het podium is groter geworden, er komt een beetje meer afstand tussen de banken onderling en vooraan komen nog twee rijen met nieuwe stoelen.

1 maart:
Stoelen stofzuigen en van nieuwe doppen voorzien zodat de nieuwe vloer niet beschadigd wordt.

28 februari:
Luxaflex weer ophangen.

27 februari:
Toiletten en bijzalen schoon maken.

26 februari:
Ook de Schaapskooi wordt grondig schoon gemaakt: kozijnen, ramen, tafels. Stoelen, vloer….

25 februari:
De schoonmaakweek is gestart…en ook het orgel moet gezogen worden. Gelukkig nog een steiger in de kerkzaal.

24 februari:
En als de vloer in de kerkzaal klaar is, kan het orgel weer uitgepakt worden… Ingrid heeft direct maar even wat gespeeld, klonk best goed!

23 februari:
Puzzelen in de hal.

22 februari:
Vloer zaal 3 klaar

21 februari:
Vloer liturgisch centrum klaar. Ook de opstaande randen zijn bekleed. Met de lichtere kleur, zie je ze goed.

20 februari:
Er wordt nog bijna dagelijks gewerkt aan beeld en geluid in de kerkzaal. Kun je bij de regietafel op de galerij wel zien…

19 februari:
En de paraplubakken zijn ook grijs gemaakt, finishing touch…

18 februari:
De rand van de spiegel in de hal wordt grijs gemaakt (dat paarse is afplakband 😊), dan past die spiegel ook weer mooi bij de rest.

17 februari:
Start van vloer leggen in zaal 3.

16 februari:
Ondervloer leggen in zaal 2

15 februari:
En dan gaat het snel: schaapskooi, stoelenberging en berging kinderkerk / jeugd: vloeren klaar!

14 februari:
Achter de vaatwasser zit een kraan en die moet anders gemonteerd worden, anders steekt de vaatwasser naar voren uit en dat is niet mooi. En er moet nog een afvoer gemaakt worden, past dat er wel goed achter? Passen, meten en weer oplossen!

13 februari:
Op de galerij kan gestart worden met het leggen van de pvc vloer, daar hoeft geen ondervloer onder. Mooie kleur grijs.

12 februari:
Nu de egaline opgedroogd is, komt Teije van Hoving erachter dat die laag op sommige plaatsen 2 tot 3 mm te hoog is….tegenvaller…moet dus weer afgeschaafd worden, grrrr….! Afijn, intussen kan wel gestart worden met het leggen van de ondervloer op het liturgisch centrum.

11 februari:
Er worden nieuwe kapstokken gemaakt. Natuurlijk ook weer door onze vrijwilligers…

10 februari:
Ewoud en Niek Hoogstra maken van oude kerkbanken die over zijn, mooie planken om die later te verwerken in tafels voor het liturgisch centrum. Mooie vorm van recyclen, of niet?

9 februari:
De wanden in de hal zijn klaar, dus de radiatoren kunnen opgehangen worden. En die zijn dan eerst weer geverfd.

8 februari:
De vloeren zijn eerst goed gecontroleerd en waar ze ongelijk waren, werden er stukjes ingesmeerd met egaline. In zaal 3 zag Teije van Hoving de andere dag een stuk opgebolde egaline, dat moet er dan weer uit. Toen werden alle vloeren geschuurd. En toen kwam er een bedrijf dat gespecialiseerd is in vloerbehandeling en die begonnen met er eerst voorstrijkmiddel op te doen (afgelopen donderdag). En toen gingen ze egaliseren (afgelopen vrijdag), dat is nog een hele toestand (zie foto’s). En nu moet alles goed drogen voordat ondervloer en vloer erop komen.

7 februari:
En intussen was er steeds een vast ploegje elke dag bezig in de Herberg: lakken van de banken, verven van de onderstellen. En….die zijn inmiddels klaar. Banken zijn mooi opgeknapt!

6 februari:
De ster wordt mooi en is inmiddels klaar, kom maar een keer kijken!

5 februari:
De keuken is ook geleverd. Mét tekening, want wat hoort nou waar?
Onze mannen komen daar natuurlijk wel uit, kijk maar!

4 februari:
De eerste materialen zijn afgeleverd voor het leggen van de vloeren.

3 februari:
Er liggen veel verschillende deurknoppen in de consistorie, dus puzzelen maar: welke hoort bij welke deur?

2 februari:
De galerij is ingepakt met folie want de grote ster in het plafond wordt verfraaid door de creatieve Ronnie Douma uit Lutjegast. Dat gebeurt door middel van spuitwerk en dat kan spetteren…

1 februari:
En inmiddels is er gestart met het opknappen van de consistorie, gipsplaten over de blauwe wand met rabatdelen, wordt weer een mooie strakke muur.

31 januari:
Als je moet kopiëren of het muziekuurtje moet verzorgen, moet je de laatste tijd eerst even zoeken: waar staat het eigenlijk? Op dit moment in de consistorie, die ook nog opgeknapt moet worden…

30 januari:
De volgende klus: tegels schoonmaken in de hal bij de ingang aan de voorzijde. Er komt wel een schoonloopmat overheen, want we willen niet dat mensen daar uitglijden of met vieze schoenen de kerkzaal in gaan, maar….gedeeltelijk blijven de tegels zichtbaar….

29 januari:
Er worden wel dorpels bevestigd aan de middelste deuren van de ingang aan de voorzijde. Dat is nodig omdat die deuren naar binnen draaien.

28 januari:

Eén van de schilders plakt vliesbehang op de muren in de hal. De andere schilder is bezig met deuren en kozijnen van de damestoiletten.

27 januari:

Deze kunst hangt in de consistorie, maar gaat naar zaal 3 waar de kinderkerk ook altijd bezig is, hebben we daar gelijk iets vrolijks aan de muur!

26 januari:

Schaapskooi op dit moment: nieuw plafond, nieuwe kozijnen, akoestische wand (beter geluid daar), alles geverfd, oude gordijnen verwijderd en nieuwe besteld, radiatoren geverfd en eentje verplaatst i.v.m. nieuw doorgifteluik en de vloerbedekking verwijderd in afwachting van de nieuwe vloer. Ook hier al veel gebeurd!

25 januari:

Deuren bij de ingang aan de voorzijde mooi blauw geverfd en de kapstok mooi grijs geverfd, klaar om opgehangen te worden. En de oude vloertegels zijn weer tevoorschijn gekomen…

24 januari:

En de noodkeuken is alweer verplaatst, evenals de tafels voor het koffiedrinken…nu is dat alles in zaal 2.
Kan volgende week zomaar weer anders zijn…

23 januari:

Beetje puzzelen en meten: opstaande randjes maken voor de roosters in de vloer.

22 januari:
De kozijnen worden door vrijwilligers aan de binnenkant mooi afgewerkt.

21 januari:

Alle stoeltjes op de galerij zijn weer gemonteerd, rugleuningen en zittingen zien er weer prachtig uit.

20 januari:

Beeld en geluid installeren en testen doen Henk Berends en Wisse van der Velde: alles doet het weer! Netwerk switch en kast aangeschaft, basluidsprekers aangeschaft. Rest cameraspul komt in februari. Fijn voor de beameraars dat alles wat beter voor elkaar is nu.

19 januari:

Het kruis hangt weer!

18 januari:
De toiletten bij De Deel worden ook opgeknapt.

17 januari:

Eppie Plantinga verft het knielbankje. Dat wordt daarna ook opnieuw bekleed met een blauwe stof, passend bij de nieuwe stoelen in de kerk.


16 januari:

Appie Tuinstra saust de wanden van zaal 3 voor de tweede keer, mooie warme kleur.

15 januari:

Menno Gorter monteert nieuwe verlichting in de damestoiletten.

14 januari:

De galerijstoeltjes worden terug geplaatst door de avondploeg. Geeft weer wat ruimte in de consistorie.

13 januari:

Wim Huistra boort gaten om de jaloezieën  op te kunnen hangen. Als de geldpot groter was geweest, hadden we wellicht jaloezieën in kleur besteld of gordijnen en buitenzonwering?  Maar het geld vliegt erdoor…. Gelukkig past de grijze kleur van onze oude jaloezieën weer bij de vloer!

12 januari:

De kunstenares die de ster gaat schilderen op het plafond van de kerkzaal maakt een voorproefje op de muur in de hal. Die ster in het plafond was oorspronkelijk blauw en wordt nu ook weer blauw. Wat lichter blauw in het midden en dan oplopend naar wat donkerder in de punten. Ze gebruikt daarvoor de blauwe kleur die ook op de deuren zit. De werkgroep heeft steeds gekeken naar de kleuren die architect Reitsma gebruikte, die passen het beste bij deze kerk.

11 januari:

En de schuur waar het tuinmaterieel in komt is ook klaar, helemaal afgetimmerd en betegeld, mooi geworden!

10 januari:

Ondertussen heeft de vloer van de galerij ook een mooi kleurtje gekregen. Dan kunnen de stoeltjes binnenkort daar weer terug. Want die waren al opgeknapt….wat een werk was dat zeg, pfff….!

9 januari:

En in de herberg wordt nu elke dag aan de kerkbanken gewerkt: Onderstellen eraf. Banken schuren en lakken. Onderstellen opnieuw verven en monteren…. En dan, eens op een dag, gaan ze natuurlijk weer naar de kerkzaal!

8 januari:

De kerkbanken die bij Anne en Eke Bos in de winkel stonden worden verplaatst naar de herberg. Grote groep vrijwilligers opgetrommeld en dat is wel nodig ook…gelukkig is er na afloop een lekker bakje koffie met koek!

7 januari:

Vanuit de kopieerruimte (waar ook veel is opgeslagen..) wordt nog steeds het maandelijks muziekuurtje uitgezonden. Op dit moment vraagt dit nogal wat van de vrijwilligers: Kijken of er wel verbinding is (en anders weer met Wisse bellen), kijken of de muziek het wel doet, kacheltje mee en jas aan, want het is koud… telefoon van de kerk zoeken als er iemand belt, want die zit (tijdelijk?) in de meterkast….

6 januari:

Er komt wel eens ongewenst bezoek naast en achter de kerk. En dat ongewenste bezoek laat ook sporen achter in de vorm van rommel en sterren in de ruiten. Daarom is er nu een fraai hek gekomen aan de kant van de fietsenstalling. Ontmoedigingsbeleid…

5 januari:

Afwerken van de kozijnen aan de binnenkant door een trouwe vrijwilliger.

4 januari:

In de kerkzaal zijn mooie warme kleuren verf gebruikt: om de galerij, bij de regietafel, om de kozijnen en om de akoestische wand van het liturgisch centrum.

3 januari:

Onder de nieuwe goten is alles netjes afgewerkt. Ook weer klaar!

2 januari:

De Deel is helemaal vol met opgeslagen spullen. Dan de overige stoelen en tafels maar naar de kopieerruimte.

Eens op een dag….komt alles weer op de goede plaats terecht….

1 januari:

De hal vooraan heeft al blauwe deuren en de tegelvloer is weer tevoorschijn gekomen.

31 december:

Weet u eigenlijk wel waar de kerkbanken zijn? In de winkel van Anne en Eke Bos! En weet u waar ze opgeknapt gaan worden voor ze weer de kerkzaal in gaan? In de Herberg van Wiebrand!

30 december:

In de kelder stonden nog stukken blauw glas met lichte cirkels erin. Die hebben in de ramen van de kerkzaal gezeten vroeger. Bij Henk Krijthe in Doezum staan ook nog een aantal stukken. Misschien kunnen we die wel terugbrengen voor de achterste ramen in de kerkzaal? Zou mooi zijn! Stukjes oud in nieuw…

29 december:

Dat gat moet weer dicht gemetseld worden. Waar halen we dezelfde stenen daarvoor vandaan? Uit de container! Want toen het nieuwe uitgifteluik gemaakt werd, kwamen er stenen vrij en die gingen de container in. Ook weer opgelost..

28 december:

De stukadoor is ook in hal en gangen geweest.

27 december:

De akoestische wand in de Schaapskooi wordt gespoten.

26 december:

Op verschillende plaatsen in de kerk en in de schaapskooi zijn akoestische wanden geplaatst, zodat het geluid daar beter is. Als je de kerkdiensten online volgt, zag je dat ook op de achtergrond. Inmiddels zijn de meeste van die wanden geverfd.

25 december:

In de keuken is de tegelzetter geweest, vrolijk zo met die blauwe strooitegels!

24 december:

Er wordt nieuwe buitenverlichting gemonteerd.

23 december:

De nieuwe schuur (aan het einde van de fietsenstalling) wordt aan de binnenkant goed afgetimmerd. Daar hebben we ook handige vrijwilligers voor! Goud waard…

22 december:

Veel lege emmers, de verf daaruit zit op het plafond!

21 december:

Boven op de galerij is een regietafel gebouwd voor de beameraars. En daar moet natuurlijk ook techniek geïnstalleerd worden. Snoeren, kabels, kastjes, daar weten deze mannen wel raad mee!

20 december:

In deze kelder (er zijn meerdere kelderruimtes) lag uiteraard allemaal rommel. Is opgeruimd en schoon gemaakt en nu worden alle wanden ook weer netjes gesausd.

19 december:

Sommige klussen zijn echt niet leuk…neem nou deze: Door klei en heet water onder de vloer kruipen om een kabel aan te leggen voor de oven… Tjeerd Gorter, je bent een held!

18 december:

Krijgen we roze wanden?? Nee hoor, dat is voorbewerken voordat de stukadoor erover heen gaat stuken.

17 december:

De noodkeuken is verplaatst naar de berging voor kinderkerk en jeugdkerk, want in zaal 3 moest gewerkt worden. Achter de tafel van de noodkeuken is karton gezet, want er mag natuurlijk niet gespat worden op de wanden die al netjes gesausd zijn! Ik zie ook cake staan voor de vrijwilligers, is net weer gebracht door een van de verwoede bakkers uit onze gemeente!

16 december:

Rudolf Westra is niet alleen opzichter, maar moet soms ook zelf aan de bak. Hier zit hij ook boven het plafond om een gat dicht te maken…

15 december:

Soms moeten er werkmannen (Henk Berends en Menno Gorter) boven het plafond van de kerkzaal aan de slag. Met een soort mijnwerkerslampjes om wat te kunnen zien. Werkzaamheden aan de bedrading voor de ringverlichting. Wiebe Horenga maakt intussen beneden de lampen klaar om gemonteerd te worden.

14 december:

In de kerkzaal is nu ruimte genoeg voor de zaagmachines…

13 december:

Altijd handig, al je gereedschap in een kruiwagen!

12 december:

Het plafond in de kerkzaal wordt mooi wit gemaakt. Daar heb je wel even een hoog-werk-kooi voor nodig en een schilder met lange armen??

11 december:

De betonranden om de kozijnen heen worden warm okergeel. In de kerkzaal doet Krijthe dat, in de bijzalen hebben we een vaste vrijwillige verfploeg. Hier zijn ze de plinten mooi grijs aan het maken. Raden wie dat zijn…?

10 december:

En weer worden er leidingen en snoeren aangelegd, omgelegd, veranderd, aangepast… opdat wij bij de eredienst goed beeld en geluid hebben, dank, dank, dank, technici!

9 december:

Gat gemaakt in het dak van de hal. En daarna mooi kozijn met ramen erop. Dus nu hebben we een lichtstraat en daardoor is de hal veel lichter, mooi!

8 december:

Nadat leidingen in de muren zijn gefreesd, afvoeren zijn verplaatst en elektra is aangelegd / verplaatst, kan nu de stukadoor aan het werk in de keuken!

7 december 2020:

Zaal 3 vordert ook, nog even wat meters plafond in de white-wash…daar krijg je lamme armen van…of spierballen? En ook de berging van kinderkerk en jeugdkerk wordt lekker opgefrist!

6 december 2020:

Magazijn bij de keuken wordt ook aangepakt: als eerste nieuw plafond!

5 december 2020:

Zaal 2 is nog niet klaar, maar je kunt al goed zien wat er gedaan is: wanden gesausd, plafond in de white-wash gezet, nieuw buitenkozijn en de binnendeur en het kozijn daarvan staan  in de grondverf, prachtig! En daar kunnen dan de stoelen weer (tijdelijk) in…!

4 december 2020:

Lampen ophangen aan die akoestische plafondplaten is niet handig, zacht materiaal. Dus op de plaatsen waar lampen komen te hangen worden stukjes plaat boven die plafondplaten bevestigd, zodat daar de lampen aan opgehangen kunnen worden. Weer een oplossing gevonden voor een probleempje dat zich voor doet…

3 december 2020:

De Schaapskooi krijgt een nieuw plafond. Akoestische plafondplaten voor goede isolatie en een goed geluid.

2 december 2020:

Leidingen, snoeren, elektra, afzuigingen, verbindingen, afvoeren….pffff…..!

Handige vrijwilligers….goud waard!

1 december 2020:

Dakbedekking eraf, isoleren en nieuwe bedekking erop….!

30 november 2020:

Manusje van alles: Doet ook echt van alles … brengt hier de onderstellen van de galerijstoelen naar een ander plekje, want ze staan de werkmannen in de weg … Die onderstellen zullen nog wel een aantal keren verplaatst moeten worden?

29 november 2020:

Nieuw dakje op het fietsenhok en een mooie nieuwe schuur voor het tuingereedschap!

28 november 2020:

Om ramen en kozijnen van de kerkzaal te vervangen werd een kraan ingehuurd!

27 november 2020:  

Voorbereidingen voor mooie nieuwe plafonds!!

26 november 2020:

Waar zouden we zijn zonder Piet Musschenga die er elke dag is om alles en iedereen van natje en droogje te voorzien???

25 november 2020:

De Deel: oud kozijn eruit, nieuw kozijn erin. Er was voor de werkmannen nog net een pad tussen alle opgeslagen spullen in (dank zij Ingrid die daar goed op let..) om ook aan de binnenkant goed bij het kozijn te kunnen komen….

24 november 2020:

Controle door een van onze oudere gemeenteleden??

23 november 2020:

De schrootjesplafonds van de bijzalen zijn geschuurd en worden nu in de White-wash gezet.

22 november 2020:

Henk Berends, samen met Roelie Kloosterman, opperhoofd bij het werk. Naast dat hij zich veel bemoeit met leidingen en techniek maakt hij ook de planning voor de vrijwilligers samen met Roelie. Hieronder zomaar een voorbeeld van zo’n planning. Deze lijst is voor komende week. Het verbaast mij steeds hoeveel er moet gebeuren. Maar het wordt gewoon ook weer uitgevoerd door deze of gene. Wat een super team van vrijwilligers  (met een harde kern..) in onze kerk…!

Algemeen

 • stenen bikken (20 stuks) tbv gat ventilator dicht maken Schaapskooi
 • montage golfplaten dak fietsenstalling
 • keuken/hal plafondschroot aanbrengen (wim huistra)
 • plafond provisiekast maken
 • plafond wc’s in De Deel herstellen (engbert huistra)
 • elektrisch aanleggen in keuken en hal  
 • schuren en verven trapleuning naar orgel (sjoert boer)

Kopieerruimte en zaal 2 : 

 • muren sausen en plafond verven (“whitewash”) 
 • betonnen raamkozijn verven
 • nieuwe verlichting aanbrengen
 • terugplaatsen radiatoren en verven
 • gordijnen ophangen  

Bergruimte:

 • plafond en muren sausen
 • verlichting aanbrengen

Schaapskooi: 

 • voorbereiden bekabeling luidsprekers op nieuwe locatie.
 • radiatoren verven (sjoert boer)
 • aandachtspunt voor Buist: radiator onder uitgiftebalie verplaatsen of laten vervallen.
 • verhuizen beamer en bediening naar zuidzijde (wisse en henk)
 • afhankelijk tijdstip plafondmontage: hanglampen tijdelijk verwijderen)
 • ventilator noordzijde verwijderen en gat dichtmetselen (ewoud hoogstra?)

N.B. als het weer het toelaat worden a.s. zaterdag de zonnepanelen teruggeplaatst op het dak van de Deel en zaal 2

21 november 2020:

Hier is een frame gemonteerd, waar een akoestische wand op bevestigd wordt. Dit gebeurt op verschillende plekken in de kerkzaal op advies van een bureau dat een onderzoek heeft gedaan naar de geluidskwaliteit in de kerk. Dat is ook de reden dat er een harde vloer komt in de kerk in plaats van vloerbedekking, dat is beter voor het geluid.

20 november 2020:

Windows4U komt alle kozijnen aan de buitenkant van kerk en bijzalen vervangen. Aluminium kozijnen met dubbel glas voor de kerkzaal. Kunststof met dubbel glas voor de bijzalen. Dat scheelt straks in de stookkosten….!

19 november 2020:

Er worden sleuven in de muren gefreesd voor alle leidingen van de nieuwe keuken, zijn die straks mooi weg gewerkt!

18 november 2020:

Er is een gat gezaagd in de muur tussen Schaapskooi en keuken, daar komt een extra doorgeefluik, handig!

17 november 2020:  

Bijna alle ruimtes van De Schaapskooi zijn leeg gehaald. Alles wat tevoorschijn kwam is uitgezocht en daarna opgeslagen in De Deel of in de consistorie: stoelen, tafels, kapstokken, bijbels, liedboeken,  gordijnen, materialen van kinderkerk, oppas en jeugd…

16 november 2020:

Het fietsenhok is gesloopt, alleen de palen staan er nog. Dat wordt vernieuwd en er komt een berging bij voor het tuinmateriaal. Daarvoor was het nodig om bomen en struiken die erachter stonden te snoeien. Is ook weer klar!

15 november 2020:

De ruimte van printen, kopiëren en muziekuurtje (en kasten vol met oude rommel ☹) wordt ook opgeknapt natuurlijk. Eerst leeg gehaald en nu plafond schuren zodat er white-wash overheen kan. Het is even een klusje maar met elkaar is het ook zo weer gebeurd.

14 november 2020:

En ook de onderstellen van de stoeltjes van de galerij moesten opgeknapt worden. Dus schuren en verven in een mooie grijze kleur. Natuurlijk ook weer door de vrijwilligers.

En ziet U die witte doppen waar de zitting weer op komt? Die moesten in de soda uitgekookt worden, anders werden ze niet schoon…

13 november 2020:

Allemaal zittingen en rugleuningen van de galerijstoelen…stuk voor stuk opgeknapt, hoeveel werkuren daarin zitten? Veeeeeeeel!!

12 november 2020:

De stoelen van de galerij zijn eerst los gemaakt en uit elkaar gehaald. Daarna rugleuningen en zittingen door vele vrijwilligers (overdag de jongere oudere vrijwilligers, ’s avonds de oudere jongere vrijwilligers… die kwamen voor het biertje na afloop?) opgeknapt: verf afgekrabd, geschuurd en nog eens geschuurd en toen gebeitst in de oorspronkelijke kleur. Wat zal het straks mooi zijn daarboven!

11 november 2020:

Op de galerij is een regietafel gebouwd door onze vrijwilligers. Die wordt nu mooi afgewerkt. Die regietafel is voor de beameraars. Daar kan hun apparatuur op staan en vanaf daar worden straks ook de camera’s bediend.

10 november 2020:

De kansel wordt uit elkaar gehaald en belandt op de container. Die was in slechtere conditie dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Er komt nieuw meubilair op het liturgisch centrum. Dat wordt ontworpen en gemaakt door onze vrijwilligers. Daar zitten een paar vakmensen bij, boffen we mee.

9 november 2020:

Noodkeuken in zaal 3

8 november 2020:

De keuken is helemaal leeg. De kosters moeten zich al wekenlang behelpen, maar… eens op een dag is er weer een mooie nieuwe keuken!

7 november 2020:

De schilder is ook begonnen. De deuren worden allemaal weer blauw.

6 november 2020:

En alweer een container bijna vol met afval, de derde. Afval dat vrijkomt bij het werk, maar ook afval dat de opruimploeg tegenkomt in allerlei hoeken en gaten… 

 5 november 2020:

De kerkzaal op dit moment. Orgel deskundig ingepakt. Banken eruit en naar de opslag. Vloerbedekking eruit en naar de container. Berging links achter bij het podium weg gehaald. Muurtje bij het podium eruit, heeeeel veeeel leidingen vervangen en aangevuld onder het podium en de aannemer heeft nu het nieuwe grotere podium neer gezet. Hele cirkel lampjes in het plafond eruit, worden vervangen door Led-verlichting.