Inspiratiefestival Terschelling 2021

Als je oog valt op een artikel over een inspiratiefestival van de PKN op Terschelling, denk je: ik wil wel geïnspireerd worden! Dus plaats je een artikeltje daarover op de website en in de Nieuwsbazuin en denk je: er gaan vast wel meer mensen mee. Jelte Zwerver wilde direct wel mee. Maar verder geen reacties. Jammer, maar niet getreurd, gaan wij met zijn tweeën. Dat wil zeggen, onze echtgenoten gaan ook mee.

Hebben zich niet opgegeven voor workshops, wandelingen, meditaties of voorstellingen, maar zij willen wel fietsen of wandelen en gewoon van het eiland genieten.  Op vrijdag 22 oktober zouden we met de boot van 11.35 uur vertrekken, maar dat wordt geannuleerd i.v.m. wind West 6 en hoog water, die boot gaat gewoon niet. We worden omgeboekt naar de boot van 16.35 uur, missen we de eerste workshop, maar dat is niet anders.  We zijn om half acht in ons hotel, hebben wat op de boot gegeten en gedronken. Om half negen fietsen Jelte en ik naar de Doopsgezinde Kerk op West Terschelling voor een vertelvoorstelling van Pauline Seebregts, mooi!

De volgende dag gaat Jelte naar een lezing over feestdagen in de kerk om half tien en ik ga meerstemmig zingen om tien uur in de Westerkerk. Daar sluit Jelte zich bij aan na zijn lezing. Heerlijk samen zingen met een inspirerende dirigent uit Rotterdam.

’s Middags gaan wij naar een voorstelling van Kees Posthumus over de zeven werken van barmhartigheid. Prachtig hoe iemand met weinig middelen en veel humor daarover een voorstelling kan maken… Daarna via de kerk in Midsland om te kijken naar Kunst (daar treffen we onze echtgenoten weer die heerlijk gefietst hebben), met zijn vieren naar een voorstelling voor en door jeugd over het milieu, zitten behoorlijk wat nadenkertjes in, leuk om te horen en te zien.
En dan naar ons hotel voor eten, drinken en napraten over wat we gehoord en gezien hebben, mooie dag!

De volgende dag, zondag, gaan we eerst voor een afsluitende viering naar de Westerkerk. Die kerk loopt goed vol, terwijl er ook in andere kerken afsluitende vieringen zijn, heerlijk gevoel weer, volle kerk…  Mooie viering met Rene de Reuver en Christine Crouwel, beiden van het landelijk bureau van de PKN.

Daarna koffie en taart bij De Walvis, buiten in het zonnetje, we boffen, het is het hele weekend al lekker zonnig! En dan gaan we als laatste naar een voorstelling van Kees Posthumus: PKN, de musical. Hij laat ons meedenken over inhoud en typetjes en liederen in zo’n voorstelling, herkenbaar en weer met veel humor, dus lachen en zingen en meedoen. Het eindigt met wapperende doeken in de kleuren van de regenboog die je moet doorgeven, wat een saamhorigheid zo met elkaar. En dat laatste is het mooiste (naast ideeën voor onze eigen gemeente) wat we van dit weekend hebben meegenomen: wat zijn er toch nog veel mensen actief en positief bezig met hun geloof en hun kerk!

Over twee jaar wordt het weer georganiseerd, we zijn vast van plan weer te gaan!

Irene Leseman